Yazar Tıkanıklığı Nedir?

Yazar tıkanıklığı nedir? Yazar tıkanıklığı nasıl aşılır?

Yazar tıkanıklığı en basit tabirle “yazmaya devam edememe” hikayenin “akmaması” gibi isimlendirebiliriz.

Bu tanımı daha iyilerini araştırıp bulabilirsiniz. Ben sizin işinize yarayacak şeylere odaklanmak istiyorum.

Yazar tıkanıklığı nasıl giderilir, hangi yöntemler yazar tıkanıklığını gidermekte faydalı olur?

  1. Yazdığınız konuya uygun fon müziği
    Müzik her zaman önemlidir. Elbette bu hikaye yazarken de çok önemli. Eğer mizah ve aksiyon dolu bir metin yazıyorsanız, hareketlli neşeli bir fon müziği size katkı sağlıyor. Ama benim gördüğüm kadarı ile en etkilisi duygusal yazımlar yaparken dinlenen özellikle “Hans Zimmer’dan Insterstaller” bambaşka bir duygu veriyor insana. Yazdıkça yazıyorsunuz…

  2. Hikaye yazma saatinizi doğru seçerek yazar tıkanıklığınızı aşın
    Her konunun saate göre yazma konusunda verimli ve verimsiz saatleri vardır. Verimli saatlere örnek olarak duygusal ve olumsuz şeyler yazacaksanız akşam yorgun bitkin uyku halinde daha yatkın olursunuz. Ama sabah enerjik haldeyken de keyifli şeyler yazmak daha kolay yazılıyor.

  3. Yazı yazdığınız platformun desteği ile tıkanmadan konforla yazın
    Yazı yazmak emek işidir, o nedenle yazdığınız emeğinizin güvende olduğundan emin olmanız gerektiği gibi, yazarken sizin yerinize bazı işleri halleden bir akıllı sisteme de sahip olmalısınız. Bu noktada işte “Reedsy” ile tanıştıktan sonra yazma konusu çok büyük keyif haline geldi. Günlük yazma skorunuzu takip edebilmek çok iyi geliyor. Ne kadar yazdığınızı görünce motivasyon artıyor.

  4. Çoklu hikaye yazarak o anki duruma uygun hikayeyi yazın
    Aynı anda en az 3 hikaye yazıyor olunması iyi bir teknik. Bir hikaye duygu yoğunluğu olan,bir diğeri aksiyon macera olan, ve hatta birisi de mizah olan hikayeler olabilir mesela. Bu örneğin moraliniz bozuk iken, belki mizah yazarak keyfinizi geri gelmesini sağlayabiliyor. Bazen de moraliniz bozuk olduğu için çok iyi duygu odaklı romanı yazabilmeniz mümkün olabiliyor. Yani insan o sırada içinde bulunduğu duygu halini kaçırmamalı. Ne zaman ki zirve düzeyde bir duygu yaşadınız, hangisini yazmaya yakınsanız o hikayede yol almanız iyi olur.

  5. Tıkandığınız anda tür değişikliği veya yeni hikaye başlama
    Diyelim yazıyorsunuz, bir yerde tıkandınız ve ne yazsanız hoşunuza gitmiyor. O sırada mizahi mi yazıyorsunuz, hemen fon müziğini değiştirin ve duygu odaklı olana geçin. Orada mı tıkandınız bir diğeri…O da mı olmadı, açın yeni hikaye konusu başlayın. Bu son söylediğim size saçma gelmesin, ben sırf böyle “Entel Ektüel” isimli kitaba başladım. O sırada yazdığım kitap halen bitmedi, ama “Entel Ektüel” şu an 200 sayfalık tamamlanmış bir hikaye oldu bile. Yani neyin ne getireceğini bilemezsiniz…

  6. Hikaye konusuna uygun kişilerle sohbet ederek yazar tıkanıklığını aşın
    Hikayenizde mesela bir psikolojik hasta mı var tıpkı benim “Entel Ektüel” de olduğu gibi. Psikiyatri doktoru arkadaşınız ile bunu görüşmeniz size büyük fikirler katacaktır. Bir öğretmen ile ilgili mi yazıyorsunuz en sevdiğiniz öğretmeninizle görüşün mesela… Çok çok işe yarıyor.

  7. Özgürce saçmalama ödülü ile zihninizi gevşetip yazmaya devam edin
    Hikaye yazarken beyin çok aktif çalışır. Kaç sayfa yazdıysanız hepsini aklınızda bilerek ona göre ilerlemeniz gerekir. Bazen çok güzel yazarsınız, bazen de hiç ilerlemez yazamazsınız. Her durumda da zihninizi “soğutma” amaçlı saçmalama bölümü yazın.

    Mesela nasıl mı, işte bir öğretmen acılı bir hayat herkes ağlıyor büyük bir dram yazdınız yazdınız 10–20 sayfa, bir yerden sonra beyin bunalıyor. İşte o halde bırakınca bir sonraki sefer yazmaya isteksizleşiyorsunuz. Onun önüne geçmek için ben ne yapıyorum mu. Tabii ki saçmalıyorum hiçbir sınır koymadan. Nasıl mı :) mesela şöyle…

    “Öğretmen istifa ediyor, uzun süredir biriktirdiği parasına arabasını da satıp bir araya getiriyor. Uzun zamandır istediği maldivlere sonunda gidiyor. Giderken hocasına uğruyor, hocası ne oldu neden diyor. O da atom profesörlüğüne de, fiziğine de deyip türk filmlerinden bir alıntı ile yanıt vererek istifasını yazıp ayrılıyor. Maldivlere sırf ilham almak için gelen bir yazarla tanışıyor. O yazar tam da onun eski hayatına benzer hikaye yazıyormuş, tamamlayamıyor ilham gelmediği için. Hayatını o yazara anlatınca hikaye tamamlanıyor. Sonra yazar onu hikayeye ortak ediyor onun sayesinde tamamlandı diye. Kitap milyonlar satıyor, zengin oluyorlar. Öğretmen zengin olunca limuzin ile köye geri dönüyor. Kapıdan giriyor, müdürün odasına ulaşıyor. Müdür korkuyor, o öğretmen gitmiş, yerine bambaşka biri gelmiş. Ve şu sözlerle tarihe geçiyor. Bennnn yaşar usta, sen mi büyüksün ben mi… sen mi büyüksün ben miii…. ben büyüğümmm bennnn…”

İşte saçmayacaksan böyle saçmalayacaksın :)

Böyle yazınca bir anda gevşiyor insan o kasvet dağılıyor. Bir sonraki sefer yazmak için motivasyon kazanıyorsunuz.

Tabii ki yazdığınız o bölümü silmeyi unutmayın :)

 

Özetle bunlar benim işime yarayan metotlar sizlerle paylaşmak istedim.

Belki yazmaya çalışıp, yazar tıkanıklığı yaşayıp devam edemeyenler vardır diye paylaşmak istedim.

Herkese iyi yazmalar dilerim.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Yorumlarda düşüncelerinizi paylaşmanızdan mutlu olurum. Sevgiler.

Yorum ekle

Loading